Noua Zeelandă – Natură și Maori

45 de zile la capătul pământului – Partea II a

Kia ora, cu aceste două cuvinte o să fiți întâmpinați în Noua Zeelandă. Data trecută povesteam despre sosirea mea în Noua Zeelandă, contactul cu oamenii kiwi și aventura de pe malul oceanului. Astăzi însă, o să ne îndreptăm spre centrul Insulei de Nord. Am petrecut 9 zile în două zone importante a acestei insule, atât din punct de vedere al culturii, cât și a obiectivelor turistice: Rotorua și Taupo.

Rotorua

Un orășel cochet, un orășel fără blocuri, pe malul unui lac vulcanic, care acoperă o suprafața de aproximativ 80 km pătrați. Totul este verde, datorită erupțiilor vulcanice din trecut. Cenușa a dat un plus de fertilitate suprafețelor agrare de aici. Peste tot sunt plantații de avocado, viță de vie și oi multe. Noua Zeelandă, este țara în care populația de ovine este de două ori mai mare decât locuitorii țării.

Rotorua mi-a delectat inima cu locații inedite, una dintre aceste locații fiind parcul natural din vecinătatea lacului Rotomahana. Întregul areal este bogat în ape geotermale, gheizere, plante exotice, lebede negre, etc. Am început una din zile cu o plimbare de aproximativ 10 km. Ce zi!!! Mergeam și bombăneam, așa reacționez eu la contactul cu priveliștea exotică. Gura mea adevăr grăiește, Dumnezeu când o fi făcut pământul, a scăpat jumătate din tolba cu minuni peste această țară. Din punct de vedere al diversității florale și faunistice, am găsit-o spectaculos de frumoasă.

M-am plimbat două ore pe lacul Rotomahana, am fost informat despre cultura maori, specii de animale, etc. O singură barcă pe lac, cu un motor electric silențios, am fost rugați să fim și noi silențioși. Înconjurați de copaci și parfum exotic, în liniștea asurzitoare, puteam auzi apa din subteran cum clocotește, apoi pe malul lacului puteam vedea apa care țâșnea la câțiva metri în aer.

Cultura Maori: Spre seară, am achiziționat un pachet care te ducea în lumea maorilor: tradiții, dansuri, îmbrăminte, mâncare tradițională etc. Nu sunt genu de om care cumpără pachete de acest tip, dar mă bucur din toată inima că am făcut-o. Cultura maori este foarte interesantă. Povestea lor începe undeva prin anul 1200, când o parte din populația din Polinesia de astăzi, decid să emigreze. Ca mijloc de transport erau folosite canoele, vâsleau timp de săptămâni întregi, pescuiau direct din ocean. O problema importantă era apa, mulți dintre maori mureau pe ocean. De la 1200 până prin 1800 aceștia au dezvoltat o comunitate sacră, cu tradiții și obiceiuri specifice. Iar după au venit englezii, cu care au făcut negoț și cu care au avut confilcte.

Am mai participat și înainte la reprezentații actoricești, dar această experiență mi-a schimbat percepția despre tot ce am văzut anterior. Am simțit că trăiesc într-o eră diferită, dacă luam turiștii veniți pentru demonstrație la o parte, totul era autentic. De la îmbrăcăminte, scenariu, mâncare, dansuri, totul era inedit. Am participat și la unele jocuri organizate, am creat noi legături. Se pare că maori din timpurile străvechi știau să socializeze mai bine decât o facem noi astăzi. Mai jos sunt două videoclipuri cu dansul specific al maorilor, haka, care era defapt o tehnică de intimidare a triburilor rivale.

20181217_193055.mp4
20181217_203900.mp4

Taupo

După incursiunea în cultura maori, am plecat la drum spre Taupo, un alt orășel, la poalele munților. În imediata apropiere a unui alt lac important cu același nume, Taupo. Aici am decis că trebuie să ies din nou în natură. Am ales o plimbare pe munte și nu orice munte, Tongariro Pass, una dintre cele mai frumoase trecători din Noua Zeelandă. Tot aici este și Mt. Doom din Stăpânul Inelelor, deci stați pe aproape.

Am pornit undeva la 4 dimineața de la hostel, am luat un bus care făcea această rută în fiecare zi. La ora 6, cu pas domol, am început plimbarea de 25 de km, având o oarecare condiție fizică, plimbarea a fost bine primită. Erau mulți turiști pe traseu, dar cu toate astea, liniștea era binefăcătoare. Peisajul nu mai era verde, muntele era ,,îmbrăcat” într-o haină galbenă, de tundră. Dar priveliștile totuși existau, acestea constau în jocuri de lumină, ceață abundentă, piscuri înzăpezite și poteci șerpuitoare. Primul obiectiv a fost Mt. Doom, clar arată diferit de cum arată în triologia vestită, dar totuși muntele în combinație cu ceața semitransparentă, tres bien!!!

Mt. Doom
Mt. Doom

Toate ca toate, dar înainte să fac acest traseu, nu știam nici că Mt. Doom este aici, nici că o să întâlnesc niște lacuri superbe în cale. Știam de Tongariro Pass din ziua precedentă, de la niște colegi de hostel, nu m-am informat prea bine, am văzut ceva poze, dar cam atât. Surpriza a fost uriașă când am întâlnit două lacuri în cale. Culoare diferită plus niște aburi care ieșeau din pământ, în proximitatea acesora. Clar, iarăși am început să bolborosesc cu admirație. Am reușit să străbat întreaga distanță de 25 km, într-un timp frumușel, aproximativ 6 ore, cu tot cu pauza de masă. Las câteva poze mai jos, poate vă apucă și pe voi bolboroseala.

Și acum pe final, ca treaba să fie completă, am să povestesc și despre ultima mea zi petrecută în Taupo. Ultima zi am petrecut-o pe lac, într-o canoe cu un tip din Anglia. Aveam să vedem o operă de artă în ziua aceea, o sculptură în piatră, un zeu al maorilor. Sculptura a fost impresionantă, dar mai benefică a fost calea străbătută până la aceasta. Întreceri, glume, bancuri și multă voie bună. Lacurile din Noua Zeelandă au apă dulce, deci imaginați-vă bucuria mea de copil, când m-am aruncat în lac și am simțit că apa nu era sărată.

Data viitoare, o să vă spun o poveste despre hobbiți și Hobbiton, unde s-a filmat The Hobbit dar și secvențe din Stăpânul Inelelor. Chiar și pentru cei care nu au văzut filmul, Hobbiton arată magic. Până data viitoare nu uita să dai like pagini de facebook https://www.facebook.com/tripswithvianor/?modal=admin_todo_tour, pentru a rămâne la curent cu poveștile noi.

  Un gând despre „Noua Zeelandă – Natură și Maori

  1. Riszto Luiza
    7 martie 2019 la 22:49

    M-ai dat gata ! Si chiar exista asa ceva ce am vazut pe postarile tale, ce am citit din competentele relatari ? Te admir si-ti prevad….tinand cont de entuziasmul tau…..un viitor minunat, Faci totul cu opasiune si mare, foarte mare daruire. Dumnezeu sa te ajute in tot ce faci ca faci bine !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: