Japonia – singura ţară pentru care aş renunța la unele principii

Japonia se afla in top 5 țări pe care doream să le văd. Motive au fost multe: cultură, istorie, principii și să nu mai zic de mâncarea delicioasă.

Am ajuns in Japonia după o incursiune de aproape 2 luni în cultura chineză, mă așteptam ca între Japonia și China să existe multe similitudini. Am fost surprins să văd că Japonia în multe aspecte era diferită, diferită nu doar de cultura occidentală ci și de cea asiatică.

Am avut privilegiul de a locui timp de 5 săptămâni doar in mediul rural și alte 2 săptămâni in orașe mari (Fukuoka, Osaka, Kyoto, Tokyo). Viața în mediul rural a reprezentat pentru mine implementarea unor obiceiuri sănătoase. Într-o anumită măsură mi-am schimbat și percepția despre viață, o să îți povestesc in cele ce urmează experiența mea in țara soarelui răsare.

Am găsit pe internet o gazdă care oferea în schimbul a câtorva ore de muncă pe săptămână, cazare și mâncare gratuită. Am ajuns în Itoshima, un cătun din proximitatea orașului Fukuoka, un cătun pe malul oceanului. În cele ce urmează o să pun mai multe poze cu clipele petrecute pe aceste meleaguri.

Sunt genu de persoană agitată, mă stresez din orice, sunt irascibil, etc. Aici mi-am găsit liniștea și în același timp am acumulat cunoștințe noi. Am înțeles de ce Japonia are peste 2 milioane de locuitori cu vârsta peste 90 de ani și alți 100.000 > 100 ani. Am stat de vorbă cu un sătean care știa nițică engleză. Povestea bătrânul că munca înnobilează, nu le este rușine să iasă la câmp și să își crească propriile fructe și legume. Se pare că secretul longevității este munca, mâncarea sănătoasă, modul cum este mancată mâncarea, atitudinea pozitivă, etc. Un alt aspect total nou pentru mine a fost povestea soiurilor de legume și fructe.

,, Noi japonezii am creat soiurile puternice în câteva decenii, chiar dacă în primii ani producția a fost foarte mică, în timp legumele și fructele au dezvoltat o oarecare imunitate în fața insectelor și intemperiilor”

Și da fructele și legumele în Japonia sunt scumpe, dar plătesc cu bucurie un preț mare, știind că mă pot bucura de beneciciile acestora. Soia și orezul, două cazuri foarte interesante: noi europenii trăim cu impresia că aceastea sunt sănătoase, dar în realitate aceste produse au fost deja procesate/stropite cu diverse soluții. Dar nu și la ei, de la 90 de kg cu cât am plecat din Taiwan am ajuns la 83 kg.

La noi o yakisoba sau un ramen e o bombă calorică, la ei aceste preparate sunt super sănătoase, și pe buzunarul oricui. Mâncarea se mănâncă atât pentru gust cât și pentru energie. Românul spune: ,,O viață am, de ce să nu mă bucur de zahăr procesat, grăsimi saturate, tabac, alcool etc”. Pe când japonezul: ,,Muncesc și mănânc ca să fiu sănătos și la 90 de ani, cu banii de pensie nu o să cumpăr medicamente, o să călătoresc și o să îmi ajut familia”.

Acum să trec la partea de orașe, să vorbim de cazări și mâncare, Japonia nu este costisitoare (înafară de câteva sortimente de mâncare, fructe și legume). Dacă nu te deranjează să dormi într-o cabină de 2 pe 2 viața în orașul japonez poate să fie minunată.

Cel mai mult am fost impresionat de arhitectura orașelor, curățenia, mijloacele de transport.

Fukuoka, top 7 orașe ca nivel de trai în lume, un oraș superb, care îmbină arhitectura veche cu tehnologia modernă. O mulțime de mall-uri, parcuri tematice, castele, parcuri, lacuri, street-food tradițional.

Kyoto, de o frumusețe extraordinară, am petrecut aici aproape o săptămână. Au fost atâtea lucruri de văzut, castele, parcuri. Chiar m-am cazat într-o casă în stil japonez, cu saltea pe dușumea (futon) o adaptare perfectă a stilului minimalist.

Osaka din păcate aici am stat doar două zile, un oraș foarte modern, pus la punct, cu 3 zile înainte de sosirea mea, orașul a fost lovit de un taifun, care a distrus un pod, a rupt copaci etc. Când am ajuns în oraș, părea că nimic nu se întâmplase. Cetatea din Osaka este spectaculoasă, într-un fel e imaginea turistică a țării.

Tokyo cel mai mare oraș din lume ca număr de locuitori, un oraș imens și ca întindere. Am stat și aici 8 zile, dar mi-ar fi trebuit mai mult, sunt atât de multe de vazut. Un oraș pentru toată lumea, shopping, istorie, tehnologie, business. Am fost atât de surprins să văd că în ciuda numărului de locuitori, acesta nu este aglomerat (organizarea spune totul), dar mai ales nu este poluat. Ce vedeți voi la televizor, oameni purtând măști, alea sunt pentru protecția împotriva virușilor. Nu m-am simțit mai sănătos in nici un alt loc de pe pământ.

Recomand cu căldură această țară, când ziceam că mi-aș încălca principiile mă refeream la faptul că mâine aș lăsa România și aș începe de la zero acolo.

  Un gând despre „Japonia – singura ţară pentru care aş renunța la unele principii

 1. Mitică
  24 februarie 2019 la 21:09

  O da, un oraș adevărat, îmi place la nebunie Tokyo chiar dacă l am văzut doar pe ecran
  Citesc cu atâta drag blogurile tale ca atunci când eram mic și citeam cărți cu povești, sunt fascinat pe bune, bravo și la cât mai multe călătorii

  Apreciat de 1 persoană

  • Gogelescu
   26 februarie 2019 la 8:52

   Fascinantă prezentare! Fotografii excelente, bine selectate! !
   Voi încerca să te urmăresc, tinere domn!

   Apreciat de 1 persoană

   • Travel with Vianor
    26 februarie 2019 la 6:53

    Mulțumesc tare mult, nu o să regretați 😊

    Apreciază

 2. Doina Arhire
  26 februarie 2019 la 21:30

  Foarte frumos…si, comentariul presarat cu imagini, este relevant pentru aceasta tara unica Japonia!!!!

  Apreciat de 1 persoană

 3. Anonim
  27 februarie 2019 la 13:38

  F.frumos!

  Apreciază

 4. Ene Maria
  27 februarie 2019 la 20:37

  Frumos prezentat, frumoase imaginile. Este adevarat, Japonia este ,,unica” . M- a impresionat mult simplitatea acestui popor, modul lor de a trăi, indiferent de zona in care traiesc, rurală sau urbană.

  Apreciază

 5. 8 mai 2019 la 14:27

  foarte frumeos blogul simplu si la obiect ,

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: